PNEUMONIA PNEUMOCOCICĂ

Pneumonia pneumococică este o infecție gravă și poate duce la complicații severe. În acest context, este esențial să fim cu toții informați despre cauzele, simptomele și măsurile de prevenire ale acestei afecțiuni. Iată 5 întrebări frecvente despre pneumonia pneumococică, împreună cu răspunsurile oferite de specialiștii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Victor Babeș” pentru a înțelege mai bine acest subiect și pentru a vă proteja sănătatea familiei dumneavoastră.

1. Pneumonia pneumococică este o infecție bacteriană gravă ce vă poate crea probleme grave de sănătate sau chiar vă poate pune viața în pericol.

2. Pneumonia pneumococică este o boală care poate să apară oricând in timpul anului. Este o afecțiune cauzată de o bacterie, S. Pneumoniae care se poate transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu secreții respiratorii

3. Persoanele cu vârsta de peste 65 ani, cei cu anumite afecțiuni medicale cronice precum diabetul, bolile cardiace cronice, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

4. Pneumonia pneumococică poate fi prevenită prin vaccinare, în orice perioadă a anului. Vaccinul pneumococic este 100% GRATUIT pentru pacienții cronici (diabet, boală cardiacă cronică, astm, BPOC etc) si pentru pacienții cu vărsta de peste 65 ani. 

5. Vă recomandăm să contactați medicul dumneavoastră (medicul de familie sau medicul specialist) și să solicitați vaccinarea antipneumococică gratuită mai ales dacă sunteți într-una din categoriile de mai sus.

COVID 19

În contextul pandemiei de coronavirus vă punem la dispoziție informații utile privitoare la aceasta.

Recomandări privind izolarea la domiciliu a persoanelor cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19)
Curățarea și dezinfectarea suprafețelor din mediul înconjurător
CUM SĂ PORȚI O MASCĂ MEDICALĂ ÎN SIGURANȚĂ
Sfaturi privind utilizarea măștilor în comunitate,
Infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) 2019-2020
Întrebări și răspunsuri despre noul coronavirus (SARS-CoV-2)

Recuperare activă, mobilizare precoce , stil sănătos de viață

Gripa

https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/618-gripa-si-vaccinarea-antigripala-informatii-utile/file

Infecția cu HIV

https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/boli_transmisibile/hivsida/Analiza-de-situatie-HIV-2018.pdf

https://www.cnlas.ro/images/doc/2023/PREZENTARE-30%20iunie-2023-site%20-07.08.2023.pdf